Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
1000’en verenigingen opereren niet langer clandestien: tombola’s worden gelegaliseerd
De vergunningsplicht voor kleinschalige tombola’s verdwijnt. De Kamercommissie Mobiliteit stemde vandaag in met een wetsvoorstel van Tomas Roggeman dat deze verplichting schrapt. Duizenden verenigingen, sportclubs, jeugdbewegingen en scholen die een tombola organiseren op een evenement, worden zo vooruit geholpen. Een lotje kopen op een eetfestijn is niet langer illegaal.
Het gewicht raden van een hesp of biermand: overal in het land gebruiken verenigingen tombola’s om hun kassa te spijzen. Toch zijn de meeste van deze initiatieven illegaal. Volgens een wet uit 1851 zijn lokale tombola’s immers verboden zonder voorafgaande vergunning van het stads- of gemeentebestuur. Maar verenigingen vragen dit nog zelden aan, waardoor ze in principe strafbaar zijn. Ook wie een lotje koopt, schendt de wet. Het is een vergeten regel die vooral nodeloze verplichtingen meebrengt voor verenigingen én voor de gemeentebesturen die moeten controleren.
Daar komt nu verandering in. Een wetsvoorstel van Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) werd vandaag goedgekeurd in de Kamercommissie. “Mijn voorstel schaft de vergunningsvereiste voor kleinschalige tombola’s af en vervangt dit door een flexibeler systeem. Op die manier hoeven verenigingen, sportclubs en jeugdbewegingen geen rekening meer te houden met verouderde regeltjes bij het organiseren van hun evenement. Verenigingen die onbedoeld de wet schenden door een tombola te organiseren, worden nu uit de illegaliteit gehaald” zegt Roggeman.
Maximaal 4 tombola’s per jaar
Het wetsvoorstel schrijft voor dat er maximaal vier tombola’s per jaar mogen gehouden worden. De vergunningsplicht blijft ook bestaan voor tombola’s waarvoor nationale promotie gevoerd wordt. Deze beperkingen blijven bestaan om te vermijden dat een achterpoortje gecreëerd wordt voor gokbedrijven. “Onze lokale verenigingen zijn onmiskenbaar in het kostbare weefsel van onze gemeenschap. Met deze wet wordt hun werk wat makkelijker gemaakt en hun initiatieven uit de clandestiniteit gehaald. De administratieve overlast vermindert voor zowel verenigingen en clubs als voor lokale besturen” besluit Roggeman.