Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
Meer dan 1100 mislukte gedwongen verwijderingen in 2021
In 2021 mislukten maar liefst 1107 gedwongen verwijderingen van personen die ons grondgebied dienden te verlaten. Dit betreft maar liefst 1/3de van alle pogingen. Het was Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) die deze cijfers opvroeg. “Dit hoge aantal baart me zorgen. Het terugkeerbeleid blijft dode letter,” zegt Roggeman.
Wanneer personen die geen verblijfsrecht hebben op ons grondgebied worden uitgewezen, worden ze vanuit een terugkeercentrum begeleid door personeel van de Dienst Vreemdelingenzaken en de Federale Politie voor hun terugreis. Zo werden vorig jaar 3091 gedwongen verwijderingen geboekt in het kader van gedwongen terugkeer of Dublin-/bilaterale-overnames. Hiervan slaagden er amper 1984. De redenen hiervoor zijn divers. Zo werden er 722 verwijderingen geannuleerd door o.a. een verzoek om internationale bescherming, omdat er geen transitakkoord was of omwille van een medisch probleem. Een gedwongen terugkeer kan echter ook niet doorgaan omwille van verzet van de betrokken persoon. In 2021 was dit maar liefst 385 keer het geval. In sommige gevallen was er sprake van agressie. Ook personeelsleden van de Dienst Vreemdelingenzaken werden slachtoffer van agressief gedrag. “Het aantal geïnitieerde gedwongen verwijderingen ligt bij deze Vivaldi-regering al heel erg laag. Het is onbegrijpelijk dat de staatssecretaris en zijn diensten geen klacht hebben neergelegd tegen de betrokkenen die met geweld terugkeer onmogelijk maken. Vandaag de dag worden de kosten voor mislukte verwijderpogingen ook niet verhaald op de betrokkene. Dit moet anders,” zegt Roggeman.
“Aantal gedwongen verwijderingen moet dringend omhoog”
Ter vergelijking: Onder de Regering Michel I, lag het aantal gedwongen verwijderingen een pak hoger met telkens ongeveer 5000 gedwongen verwijderingen per jaar. Voor Roggeman en N-VA moet deze regering hier forser op inzetten door de capaciteit van gesloten centra ten volle te benutten. Dit is vandaag de dag niet het geval. Gezien het grote aantal gefaalde verwijderingen, is er dringend actie nodig van de staatssecretaris. “Onder druk van linkse coalitiepartijen als de PS en Groen wordt het aantal gedwongen uitwijzingen teruggeschroefd. Als er dan nog zo’n groot aandeel van mislukt, blijft er amper resultaat over,” besluit Roggeman.