Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
Natuurpunt en stad Dendermonde organiseren op 2 locaties een paddenoverzetactie
Jaarlijks steken er in februari en maart heel wat amfibieën de straat over. Om deze beschermde dieren te helpen, zet stad Dendermonde samen met de vrijwilligers van Natuurpunt Dendermonding en Natuurpunt Aalst een paddenoverzetactie op.
In februari en maart staat ontwaken amfibieën uit hun winterslaap. Op druilerige, zachte nachten kan je de padden en kikkers, soms met duizenden, op de weg zien zitten. Vanaf schemerduister tot middernacht trekken ze massaal van hun overwinteringsplek naar een poel of vijver om zich voort te planten.
Die zachte, natte avonden zijn de momenten waarop extra voorzichtigheid gevraagd wordt als je aan de overzetlocaties passeert. Enerzijds voor de dieren zelf, die als zij beschenen worden door de lampen van een auto vaak minutenlang blijven stilzitten en zo groot risico lopen om overreden te worden. Anderzijds voor de vrijwilligers die de diertjes overzetten.
Om de dieren te helpen organiseren stad Dendermonde en de vrijwilligers van Natuurpunt dit jaar op 2 locaties een paddenoverzetactie.
De Scheutlagestraat
De Dammen, Bijlokestraat/Hof ter Brempt, Pieter Goruslaan en Sint-Onolfsdijk
De technische uitvoeringsdienst van stad Dendermonde plaatst paddenschermen langsheen de Scheutlagestraat te Mespelare. Deze schermen worden dwars op de trekrichting geplaatst, de padden kruipen dan langs het scherm en tuimelen zo in ingegraven emmers, de dieren worden vervolgens door de vrijwilligers naar de overkant van de weg gedragen waar ze hun tocht kunnen verderzetten.
In omgeving De Dammen en de Sint-Onolfsdijk wordt signalisatie geplaatst voor plaatselijk verkeer en zone 30.
De verschillende amfibieën
De meest voorkomende amfibieën die je tijdens de actie aantreft zijn de gewone pad, de bruine kikker en de alpenwatersalamander.
- de gewone pad: een vrij grote, plompe pad met een opvallend wrattige huid. Bij de trek van de gewone pad laat het kleine mannetje zich meevoeren op de rug van het vele grotere vrouwtje.Padden hebben gifklieren op de achterzijde van hun kop, uit die gifklieren kunnen ze paddenmelk afscheiden, dit gif is voornamelijk voor vijanden af te schrikken en kan bij mensen via rechtstreeks contact hoogstens een lichte huid-oog irritatie geven. Best je handen wassen nadat je een pad hebt aangeraakt dus. Na de voortplantingsperiode verstopt de gewone pad zich overdag op koele, vochtige plekjes. Een houtstapel, een hoop takken en bladeren, een composthoop of een rommelhoekje (bv. met stenen of bouwpuin) in de tuin vormen een ideale schuilplek.
- de bruine kikker: een grote, robuuste kikker met een zwarte vlek achter het oog. De bruine kikker is als een van de eerste amfibieën wakker uit zijn winterslaap en trekt dan onmiddellijk richting het water. Buiten de voortplantingsperiode zit de bruine kikker voornamelijk aan land, ver weg van water dus de kans dat je er één treft in je tuin is reëel.
- de alpenwatersalamander: een middelgrote watersalamander met een roodoranje, onbevlekte buik. Rond begin maart ontwaakt dit dier uit zijn winterslaap en trekt naar het water om voort te planten. De meeste exemplaren zitten vanaf maart tot in juni in het water, voornamelijk tegen de bodem. Tegen de avonds en ’s nachts zijn ze het meest actief en komen ze regelmatig lucht happen aan het wateroppervlak.
Verkeersmaatregelen
De paddenoverzetactie loopt tussen maandag 13 februari en vrijdag 31 maart 2023. Dankzij aangepaste verkeersmaatregelen kunnen de vrijwilligers van Natuurpunt ervoor zorgen dat de amfibieën veilig de overkant van de straat kunnen bereiken.
Het traject van de actie beslaat de Bijlokestraat (van Vijverstraat tot Dender), De Dammenlaan 1-39, Pieter Goruslaan 1-31 (zijde Gentsesteenweg), Hof ter Bremptstraat 1-44 en Sint-Onolfsdijk.
Op het traject in de Bijlokestraat, De Dammenlaan, Pieter Goruslaan en Hof ter Bremptstraat worden nadarhekken met verkeersborden geplaatst. Op avonden waarop verwacht wordt dat er veel padden zullen oversteken, stelt Natuurpunt de nadarafsluiting op bij zonsondergang. Rond 23 uur zetten ze deze opnieuw opzij. Op deze momenten geldt er voor die zone een inrijverbod, uitgezonderd voor plaatselijk verkeer en een snelheidsbeperking van 30 km/u. Matig zeker uw snelheid, voor mens en dier.
Sint-Onolfsdijk wordt zone 30 en zal van maandag 13 februari tot en met vrijdag 31 maart 2022 alleen toegankelijk voor plaatselijk verkeer. Deze verkeerssituatie geldt permanent en dus niet alleen op de momenten wanneer een verhoogde paddentrek wordt verwacht.