
Wanneer meerderjarige thuiswonende kinderen een leefloon ontvangen, kunnen ze in sommige gevallen ook nog beroep doen op toeslagen uit het Groeipakket. In de huidige regelgeving is namelijk voorzien dat de combinatie van een leefloon met toeslagen uit het Groeipakket is toegelaten, terwijl de combinatie van een Groeipakket met bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering verboden is.
Een fout signaal
In Vlaanderen kregen in 2022 zo’n 10.386 meerderjarige thuiswonende kinderen een leefloon en een toeslag uit het Groeipakket. 3.324 van hen zijn meerderjarige studenten. “Twee derde van het aantal meerderjarige thuiswonende kinderen met een leefloon en een toeslag uit het Groeipakket is dus inactief. In totaal keerde de Vlaamse Overheid aan hen in 2022 maar liefst 22.183.667 euro uit het Groeipakket uit, naast hun leefloon. Dat maakt dat een thuiswonend meerderjarig kind met leefloon jaarlijks gemiddeld 2.135 euro aan steun uit het Groeipakket ontvangt. Dat is een fout signaal”, vindt Roggeman.
Hervorming op tafel
Volgens Roggeman is het moeilijk uit te leggen dat meerderjarige kinderen die thuis wonen en een leefloon ontvangen ook nog toeslagen uit het Groeipakket ontvangen en tegelijkertijd inactief zijn. Hij wijst op de gevallen waarbij in sommige gezinnen op deze manier de totale bedragen uit gecumuleerde toeslagen aanzienlijke bedragen opleveren. In sommige gezinnen loopt het totaalbedrag op tot meer dan 4.000 euro.
In het regeerakkoord van de Vlaamse Regering is er voorzien dat de mogelijkheid tot cumulatie van een leefloon en toeslagen uit het Groeipakket onmogelijk wordt gemaakt. Roggeman benadrukt dat werken steeds moet lonen. “Mensen in armoede moeten wij helpen. Maar mensen die meer overhouden aan het einde van de maand door niets te doen dan door te gaan werken, dat is de wereld op zijn kop. Dat moet aangepakt worden.”