Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
Personeel NMBS 1856 keer aangevallen in 2022
Vorig jaar werd het personeel van de NMBS maar liefst 1856 keer slachtoffer van agressie. In een vierde van de gevallen leidde dat tot arbeidsongeschiktheid. In totaal had dat 8492 arbeidsongeschiktheidsdagen tot gevolg, wat neerkomt op de arbeidstijd van 33 voltijdse werknemers. “Hallucinante cijfers,” vindt kamerlid Tomas Roggeman, die de gegevens opvroeg bij de minister. “Het wordt eens tijd dat het personeel en de reizigers van de NMBS de veiligheid krijgen die ze verdienen. Dit kan niet langer.” N-VA diende een voorstel tot resolutie in de Kamer in.
Het aantal agressiedaden ten opzichte van het NMBS-personeel blijft uitzonderlijk hoog. In 2022 ging het om 1856 gemelde agressiegevallen, een gemiddelde van bijna 6 per dag. In werkelijkheid ligt dit cijfer nog vele malen hoger, aangezien niet elke daad van fysieke of verbale agressie wordt gemeld door het personeelslid. In totaal zorgden deze agressiedaden voor 431 keer arbeidsongeschiktheid bij het personeel, goed voor 8492 arbeidsongeschiktheidsdagen. Dit komt neer op een jaarlijkse arbeidsduur gelijk aan 33 voltijdse NMBS-medewerkers. Kamerlid Tomas Roggeman vroeg deze cijfers op bij de minister naar aanleiding van het zoveelste geval van agressie ten opzichte van het personeel.
In Luik legde het boordpersoneel van enkele treinen op maandag zelfs het werk neer na opnieuw een geval van agressie ten opzichte van één van hun collega’s. Voor Roggeman is de maat dan ook vol. “Keer op keer roepen we minister Gilkinet en zijn collega van Binnenlandse Zaken op om eindelijk actie te ondernemen, maar er komt geen schot in de zaak. Integendeel: het NMBS-personeel moet dag na dag naar het werk vertrekken met de vrees de volgende te kunnen zijn die klappen krijgt. We dienen dan ook een resolutie in om hier paal en perk aan te stellen,” zegt Roggeman.
Onveiligheidsgevoel opnieuw omlaag krijgen
In deze resolutie bepleit N-VA bij de federale regering onder meer een andere invulling voor veiligheidsdienst Securail. Dat is de interne beveiligingsdienst van de NMBS die naast de Spoorwegpolitie zorgt voor de veiligheid aan boord van treinen en in stations. Zo moet de communicatie tussen Securail en de Spoorwegpolitie op een efficiëntere manier zodat er kordater kan worden opgetreden in onveilige situaties.
Daarnaast vraagt de resolutie ook extra veiligheidsagenten op treinen en in stations en om de veiligheidsagenten meer mogelijkheden te bieden om weerspannige personen te boeien in afwachting van de komst van de politie. Om discussies achteraf te vermijden vraagt N-VA ook dat Securail-agenten worden uitgerust met bodycams. Dat heeft volgens Roggeman ook een afschrikkend effect. Met deze voorstellen hoopt de partij het stijgende onveiligheidsgevoel op de treinen en in de stations eindelijk de kop in te drukken.