Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
Extra onderzoek naar strijd tegen knijtenplaag
De strijd tegen de knijtenproblematiek zal in 2025 worden geïntensifieerd. De Vlaamse Waterweg en het Agentschap Natuur en Bos zullen samen met de Universiteit Antwerpen een nieuw onderzoek opstarten naar nieuwe maatregelen. Daarnaast blijven ook de huidige maatregelen, zoals het plaatsen van knijtenvallen, behouden. Dit blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Tomas Roggeman (N-VA). “De overlast duurt al jaren. Het mag gerust wat sneller gaan. Onderzoeken is goed, maar realisatie op het terrein is wat telt” zegt Roggeman.
De inwoners van de gemeenten rond de Scheldevallei, van Gent tot Temse, krijgen tijdens de lente- en zomermaanden regelmatig te maken met grote zwermen knijten, een kleine steekvlieg. Overvloedige steken zijn voor de bewoners dichtbij de waterlopen aan de orde van de dag. Afhankelijk van de windrichting kunnen mensen zelfs niet langer comfortabel in hun eigen tuin zitten. Maar niet alleen voor mensen kunnen ze overlast meebrengen. Er zijn maar liefst 45 soorten knijten, waaronder ook een soort die blauwtong bij o.a. schapen kan verspreiden.
Hersteld ecosysteem
De opmars van de knijt is onder andere te wijten aan een verbeterde waterkwaliteit en een beter natuurevenwicht. Vlaanderen investeert namelijk al enkele decennia in verbeterde bescherming tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren. Hiervoor is het noodzakelijk dat de rivier de Schelde opnieuw meer ruimte krijgt. Dit gebeurt via gecontroleerde overstromingsgebieden. Deze projecten leiden er ook toe dat de natuur rond de Schelde zich herstelt. Dit betekent naast de terugkeer van de bever, de otter ook de terugkeer van de knijt. Het ecosysteem van de Schelde is dan wel verbeterd, het is nog niet in een optimale conditie waardoor de weerbaarheid op onevenwichten (met plagen als gevolg) nog niet ideaal is. “Vele inwoners contacteerden mij eerder al over de knijtenplaag. Voor mij het sein de minister hierover te ondervragen,” zegt Roggeman.
Maatregelen tegen de verspreiding van knijten
De afgelopen jaren neemt de Vlaamse Waterweg NV in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos al maatregelen om de verspreiding van de knijten tegen te gaan. Het beste voorbeeld is de plaatsing van knijtenvallen. Deze brengen in vele gevallen zoden aan de dijk, maar toch weten zwermen aan knijten zich toch te verspreiden en de nodige overlast te veroorzaken. Om hieraan een halt toe te roepen zal er een nieuw onderzoek gestart worden, in samenwerking met onder andere de Universiteit Antwerpen. Dit deelde bevoegd minister Jo Brouns mee aan Vlaams Parlementslid Tomas Roggeman (N-VA). Roggeman is zelf afkomstig uit Dendermonde en kent de knijtenproblematiek. “Het stemt me tevreden dat binnen de Vlaamse Regering er blijvende aandacht is voor de knijtenproblematiek en dat er nieuwe maatregelen zullen worden uitgewerkt om deze tegen te gaan. Niet alleen onderzoeken is belangrijk, maar ook een snelle implementatie van de manieren om de knijtenplaag tegen te gaan,” besluit Roggeman.