Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
Energiebesparing bij de federale overheid blijkt werk van lange adem
De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale overheid, heeft geen volledig zicht op de energieprestaties van haar vastgoedportefeuille. Dit blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van kamerlid Tomas Roggeman (N-VA). Zo heeft ze geen centraal overzicht van waar er enkele of dubbele beglazing is of welk gebouw er met welk soort warmtebron wordt verwarmd. Nochtans is de Regie der Gebouwen een grootverbruiker: bijvoorbeeld de musea op de Kunstberg in Brussel alleen al zijn goed voor een verbruik dat gelijk is aan dat van 11 500 gezinnen samen en ook de justitiepaleizen en gevangenissen laten hoge cijfers opmeten. “Een dergelijke grootverbruiker die niet eens een totaaloverzicht van de prestaties van haar gebouwen heeft, daar stel ik me vragen bij. Ik vraag dan ook echt actie van de staatssecretaris,” zegt Roggeman.
De laatste tijd wordt iedereen rond de oren geslagen met manieren om aan energiebesparing te doen. Deze energiecrisis blijkt voor velen een wake-up call te zijn om minder energie te verbruiken. Naast manieren aan te kondigen om als particulier energie te besparen, besloten ook de verschillende regeringen enkele weken geleden om de riem aan te spannen en het met minder energie te doen. Zo ook de federale overheid die, via de Regie der Gebouwen, over bijna 1000 gebouwen beschikt. Het gaat onder andere over kantoorgebouwen, maar eveneens gevangenissen en justitiepaleizen. Sommige van deze gebouwen, zoals de oude justitiepaleizen en musea blijken enorme energievreters te zijn. Zo verbruiken de musea op de Kunstberg in Brussel jaarlijks 34 000 Mwh aan energie wat ongeveer overeenkomt met het verbruik van 11 500 gezinnen. Ook de gerechtshoven blijken grootverbruikers te zijn. Het nieuw gerechtshof in Antwerpen is goed voor bijna 10 000 MwH aan energieverbruik en in het justitiepaleis van Charleroi is er niet eens isolatie aanwezig.
Uit het antwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) blijkt nu ook dat de Regie der Gebouwen geen volledig zicht heeft op de energieprestaties van haar patrimonium. Zo heeft ze geen centraal overzicht van de gebouwen met enkele of dubbele beglazing, weet ze niet waar er met welke soort warmtebron wordt verwarmd en is er niet van elk gebouw een EPC-certificaat voor handen. “Al van in 2020 klop ik in het parlement op deze nagel. Toen bleek er geen centraal overzicht te zijn van deze gegevens en nu, meer dan twee jaar later, is hier nog altijd geen verandering in gekomen. Terwijl de overheid dringend inspanningen vraagt van burgers doet ze er zelf 3 jaar over om plannen te maken en nog met geen enkel resultaat te komen. Onvoorstelbaar,” zegt Roggeman.
“Energieaudit komt te laat”
Om aan deze tekortkomingen tegemoet te komen, blijkt er nu wel een overheidsopdracht voor een energieaudit bij de Regie uitgeschreven te zijn. Op die manier wil de bevoegde staatssecretaris een overzicht krijgen van de ontbrekende gegevens van het patrimonium van de Regie. Volgens kamerlid Roggeman komt deze energieaudit wel rijkelijk te laat. “Bij zijn beleidsverklaring in 2020 verklaarde de staatssecretaris dat hij de Regie der gebouwen zou professionaliseren. Ondertussen zijn we wel weer twee jaar verder, midden in een energiecrisis, en blijkt er van deze audit nog niet veel in huis gekomen te zijn. Ik vraag dan ook aan de staatssecretaris om niet te wachten op de audit en al overal verouderde mazoutketels en enkel glas te vervangen door energiezuinig materiaal. Dit zijn quick-wins,” besluit Roggeman.